Få plass til flere spillere

15. april 2021

En eksplosiv vekst i diskgolf og ønsket om å konkurrere i PDGA-sanksjonerte turneringer har ført til litt galskap for å få plass på turneringer over hele Norge. Alle turneringer, fra Norgescup til lokale småturneringer blir fylt opp på rekordtid. Derfor ble vi glade da PDGA kom med tips for å optimalisere turneringer og få plass til flere spillere på de turneringene som arrangeres. Vi tok vi kontakt med dem og spurte om vi kunne justere teksten litt og legge det ut på norsk. Vi fikk tommel opp, så her kommer noen tips fra PDGA (og litt NRD):

Golfstart

Avhengig av lengden på banen og tilgjengelig dagslys, kan golfstart (oppsatte tee-tider) gjøre det mulig for opptil 144 spillere (eller flere) å konkurrere på én bane på en dag. 36 hull med turneringsspill er påkrevd for B-Tiers, noe som betyr at en to(eller flere)-dagers turnering vil være nødvendig for dette oppsettet, mens C-Tiers kan avholdes med bare 18 hull. Det betyr at golfstart kan tillate at 144 eller flere spillere kan delta i en en-dagsturnering. Dette avhenger av type bane, og deltagere i feltet. Arrangør bør kartlegge hvor lang tid man bør ha mellom gruppene ut fra hvor god flyt det vanligvis er på banen. Det er vanlig å regne 10 – 15 min. mellom gruppene, men noen arrangementer kan kreve mer eller klare seg på  mindre tid. 

Splitt opp feltet

Det er også viktig å merke seg at ‘Split Events’ bør forhåndsplanlegges før sanksjonering og før registrering åpnes for å gjøre TDens jobb lettere.

Samarbeide med andre klubber og TDer

Ta kontakt med nærliggende klubber og lag en terminliste sammen, da unngår man at arrangementer kræsjer og man slipper å konkurrere om deltagere. I Norge har vi inntrykk av at det er god tradisjon i å snakke med naboklubber, særlig når arrangement i nærheten allerede er planlagt og lagt ut. Nå som det er så mange som vil spille kan det kanskje friste å arrangere noe til tross for at andre tilbyr turnering på aktuell dato.

En mulighet til samarbeid kan være å arrangere turneringer samtidig, men tilby forskjellige klasser. Feks en amatørturnering på Vear samme helg som det arrangeres en open-turnering i Kodal osv.
Man kan også kjøre splittet turnering, eller turnering med to pooler på to baner, i samarbeid mellom to eller flere klubber. 

90% av de PDGA-sanksjonerte turneringene i fjor var C-Tiers, som ikke har noe avstandskrav mellom arrangementene. Det betyr at flere C-Tier-arrangementer kan kjøres i samme by eller i nærliggende byer. Hvis begge TDene er enige i det, kan de også frafalle avstandskravene mellom arrangementene sine. For eksempel er avstandskravet for C-til-B 65 km, men hvis begge TD-ene er enige, kan arrangementene holdes nærmere. Her gjelder det altså å snakke sammen og bli enige om hva som er best for miljøet!

Flex-start

Flex-start er mer fleksibelt og har spesielt på ukesgolfer blitt mer og mer populært, men kan også brukes på sanksjonerte turneringer.

På flex-start, eller fleksibel start om du vil, kan spillerne booke et ønsket og ledig tidspunkt å gå ut på. Pass på at siste tidspunktet som blir satt opp sikrer at spillerne har god tid til å fullføre runden før det blir mørkt. Eksempel på flex-tid kan være mellom kl 10 og 16:30, med minimum tre spillere per flight. Noen tider er mer begagelige og dermed mer populære enn andre. For at alle skal få mulighet til å velge en tid som passer er et tips å annonsere når og hvor tee-tidene blir tilgjengelige noen dager før. Dette  vil gjøre flere deltagere fornøyde og jobben som arrangør triveligere 🙂 Vanligste intervallet mellom flightene er 10, 12 eller 15min, dette kommer litt an på flyten på banen.

Les orginalartikkelen fra PDGA her.

Comments are closed.